Η Θάσος μέσα στους αιώνες

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Από το 3000 περίπου π. Χ. διάφορα γραπτά μνημεία μαρτυρούν ότι υπήρχε ζωή στο νησί. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε από ευρήματα στην περιοχή Καστρί Θεολόγου και από τις απέναντι ακτές της Μακεδονίας.

Οι πρώτες ειδήσεις που έχουμε για τη Θάσο προέρχονται από τη Μυθολογία. Σύμφωνα με τους μύθους, ο Θάσος, γιος του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα, αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη (που είχε αρπάξει ο Δίας αφού μεταμορφώθηκε σε ταύρο), ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Θάσο. Ετσι πήρε το όνομά της η ΘΑΣΟΣ που το διατήρησε από τη μακρινή αρχαιότητα, μέχρι σήμερα παράλληλα με άλλα ονόματα όπως Χρύση, Ηερίη, Ηδωνίς, Οδωνίς, Αιθρία, Ακτή της Δήμητρας. Σίγουρο είναι ότι οι Φοίνικες ήρθαν στη Θάσο και εκμεταλλεύθηκαν τα μεταλλεία και την ξυλεία της, ιδιαίτερα στην περιοχή Κοίνυρα το 1600 με 1500 π. Χ., όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Περίπου τον 7ο π.Χ. αιώνα η Θάσος εποικίζεται από τους Πάριους σύμφωνα με έναν χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Οι Πάριοι ήρθαν στο νησί με αρχηγό τους τον Τελεσικλή και το γιο του Αρχίλοχο, μεγάλο ποιητή της αρχαιότητας. Από την περίοδο αυτή αρχίζει να δημιουργεί ένα ισχυρό Θασιακό Κράτος. Ένα κράτος που θα δημιουργήσει αποικίες στις απέναντι ακτές της Μακεδονίας, που θα οχυρώσει την πρωτεύουσά του Θάσο και θα αναπτυχθεί σαν ισχυρή ναυτική δύναμη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ήθελαν να την έχουν υπό την επιρροή τους. Με πολέμους το κατόρθωναν, πότε η μια, πότε η άλλη. Γιατί, όποιος εξουσίαζε τη Θάσο είχε πολλά οφέλη, τόσο από το νησί όσο και από τις αποικίες του στις απέναντι ακτές. Την περίοδο αυτή (5ος π.Χ. αι.) η Θάσος ανέπτυξε ένα σπουδαίο πολιτισμό που πολλά στοιχεία του διασώζονται μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε η τέχνη της Γλυπτικής, της Αρχιτεκτονικής, του Θεάτρου. Στον αθλητισμό, η Θάσος ανέδειξε τον μεγάλο Ολυμπιονίκη Θεαγένη, τον ανίκητο παλαιστή. Ακόμη σώζονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην περιοχή της Αλυκής και της Θυμωνιάς. Είναι η περίοδος κατά την οποία η Θάσος είχε πληθυσμό 150.000 κατοίκους, με ισχυρά τείχη και οχυρωμένο λιμάνι στην πρωτεύουσα, με Βουλή, Πρυτανείο, Αγορά, Θέατρο, Ωδείο κ.λπ. Η παρακμή της Θάσου άρχισε από την περίοδο των Περσικών Πολέμων (492 π.Χ.) ενώ το 340 π. Χ. υποτάχθηκε στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’. Στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι το 330 μ. Χ. ενώ μετά ανήκε στη Βυζαντική αυτοκρατορία. Η πειρατεία ήταν μεγάλο πρόβλημα για το νησί. Από τον 7ο αιώνα έγινε εντονότερη και οι κάτοικοι κτίζουν νέα χωριά στα ορεινά. Το 1353 μ.Χ. καταλαμβάνει το νησί ο Γενουάτης Φραντσίσκο Γκατιλούζι, που η οικογένειά του το κρατά μέχρι το 1455, οπότε αρχίζει η κατοχή του από τους Τούρκους.

Το 1813 η Θάσος παραχωρήθηκε από το Σουλτάνο στο Βεζύρη της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλη. Αυτός, ο μετέπειτα ιδρυτής της βασιλικής Δυναστείας της Αιγύπτου, γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε κοντά στην οικογένεια Θεοδωρούδη Καραπαναγιώτη στο Ραχώνι Θάσου. Ο Μεχμέτ Αλή, από ευγνωμοσύνη, απάλλαξε τη Θάσο από κάθε φόρο. Παρ’ όλα αυτά, το 1821 οι Θάσιοι επαναστάτησαν με αρχηγό τους τον οπλαρχηγό Χατζηγιώργη από το Θεολόγο, αλλά χωρίς επιτυχία.

Το 1902 η επιβολή νέων φόρων φέρνει αναταραχές με αποτέλεσμα να τερματιστεί η Αιγυπτιακή κατοχή του νησιού και να επανέλθει η τουρκική κυριαρχία που θα κρατήσει μέχρι το 1912. Από τότε, η Θάσος είναι ελεύθερη.

Images and texts property of Amversa's House. Design and Hosting by Drosos Creative Agency.